Modificari psiho-emotionale si fizice in timpul sarcinii

суббота, 1 января 2011 г.

In timpul graviditatii multe femei traiesc sentimente ciudate: bde la momente de liniste si fericire-la stari de nervozitate accentuata, pot sa rida si sa plinga in acelasi timp, simt o fericire fara seama, precum si o teama profunda.
Sufletul- o" minge de joc" a hormonilor - sarcina este insotita de procese hormonale complicate. La femeile gravide schimbarile hormonale se manifesta prin simptomele timpurii ale sarcinii ( disconfort la nivelul sinilor, oboseala, mictiuni frecvente, emotivitate crescuta).Starea psihosomatica din timpul sarcinii este influntata de hormoni ca: 1.Hormonul de sarcina(HCG) si hormonul placenta (HPL). In prima jumatate a sarcinii hormonul HCG creeaza sentimentul difuz "sunt gravida". In a doua jumatate a sarcinii acesta este indepartat de hormonul HPL- sinii cresc si se pregatesc de alaptare.
2.Progesteronul - acest hormon linisteste sufletul si-l calmeaza.
3.Estrogenul - productia mare de estrogen ii activeaza instinctele, stimuleaza frica si ingrijorarea: "Oare copilasul meu va fi sanatos?"
4.Prolactina - acesta are functia ca in timpul sarcinii femeia sa se simta
"femeninia".
5.Endorfinele - influenteaza starea sufleteasca, fiind propriul "mijloc de drogare" al organismului. Catre sfirsitul sarcinii acesti hormoni sunt responsabii de cresterea unui sentiment nedescris de fericire.
Frica inainte de nastere - este ceva firesc. In perioada aceasta femeile au o obsesie, privind pericolul pentru viata lor si a copilului.
Nastere=Durere? Daca nasterea fara durere este o utopie, nu inseamna ca se exclude din start controlul si bucuria de  a trai cel mai important eveniment din viata. Ar fi foarte bine daca femeia nu ar asculta povestile despre nastere ale rudelor si prietenelor, pentru ca nici o nastere nu este identica. Modul in care o femeie va naste depinde in mare masura, de ea insasi, de cit de relaxata si de pregatita este pentru aceasta confruntare. Femeia poate face din aparitia pe lume a copilului o experienta care sa o imbogateasca si sa-i dea incredere in propriile forte.
Starea de spirit are o influenta decisiva asupra bunului mers al nasterii. Deprimarea, eventualele probleme personale care se suprapun peste stresul nasterii vpr intensifica senzatiile neplacute. Sotul sau alte persoane care vor asista la nastere ar trebui sa pregateasca rezerva de glume pentru orele lungi ale travalilui si nasterii. Risul are efct relaxant asupra musculaturii, indeparteaza gindul de la contractii. Muzica este si asta un mod de relaxare. De preferat muzica linistita (Vivaldi, Sopen, Straus), pe linga faptul ca calmeaza, linisteste gravida, mai creeaza o buna dispozitie si o face sa uite de frica care la un moment dat o domina, ea are un efect benefic si asupra fatului: el se dezvolta bine si se va naste cu un psihic sanatos, echilibrat.
Modificarile fizice in sarcina sunt:
1.Modificari ale sistemului nervos - in aceasta perioada are loc o
iritabilitate psiho-emotionala sporita, o sensibilitate excesiva a mirosului, o nestapinire a somnolentei, acestea sunt usoare si trecatoare.
2.Sistemul imun- reducerea eficientei sistemului imun-sistemul de aparare al organismului impotriva infectiilor. Aceasta schimbare are menirea de a proteja noul organism in formare de eventualele reactii de rejectie ale acestui sistem de aparare.
3.Productia crescuta de singe - vasele sanguine vor ajunge sa vehiculeze cu 30-50% mai mult singe decit in mod normal.Aceasta schimbare se datoreaza intercalarii in circulatia sanguina a circuitului utero-placentar si intensificarii proceselor metabolice. Ca rezultat, fatul primeste oxigen si substante nutritive, care ii sunt necesare in procesul de crestere si dezvoltare
4.Respiratia - au loc uneori schimbari in tonalitatea vocii si la dificultati in a respira cu nasul.
5.Depozitarea de rezerve - inca din primele luni, organismul gravidei incepe sa acumuleze si sa depoziteze proteine, grasimi si saruri minerale.Proteinele si sarurile minerale sunt necesare pentru dezvoltarea tesuturilor fatului si pentru asigurarea unei baze sanguine de buna calitate. Rezerva de grasimi este necesara pentruenergie si pentru a pregati sinii viitoarei mame in scopul alaptarii.
6.Dezvoltarea sinilor- cea mai evidenta modificare, in trimestrul II sinii cresc mult in dimensiune ca urmare cresterii glandelor care secreta laptele.
7.Cresterea in greutate - cresterea mai accelerata a masei corporale, incepe cu luna a sasea. La sfirsitul sarcinii greutatea corporala a gravidei va fi cu 10-12 kg mai mare decit inaintea sarcinii. Femeia poate reveni la greutatea de pina la sarcina in trei, patru luni daca se bucura de o alimentatie echilibrata si nu consuma prea multe dulciuri.
8.Schimbarile pielii - multe femei in aceasta perioada remarca o imnunatatire a aspectului tenului, care capat o stralucire. Depunerea pigmentului melanina, care imprima pielii o nuaanta mai cafenie, este mai pronuntata pe fata.Expunerea prelungita la soare duce la o bronzare rapida, cu o tenta mai inchisa a pielii decit de obicei.
9.Articulatiile si ligamentele - hormonul numit relaxin destinde musculatura si ligamentele, se produce imbibarea seroasa a ligamentelor, cartilajelor si articulatiilor bazinulu. In ultimele luni de sarcina, marimea si greutatea uterului determina o presiune suplimentara a muschilor spatelui. Curburile coloanei vertebrale se accentueaza. Uneori apar dureri de spate. Dar nu toate durerile de spate se datoreaza acestei cauze.Ele pot fi provocate si de o infectie renala, in asemenea cazuri trebuie de adresat medicului. Odihna este foarte importanta pentru reducerea durerilor. Este necesar de atentionat gravida ca nu este recomandat sa se odihneasca culcata pe spate, mai ales in ultimele luni de sarcinna, deoarice in aceasta pozitie uteryul, prin greutatea sa poate determina presiune importanta asupra unor nervi si vase de singe si astfel poate afecta circulatia sanguina spre fat.

0 коммент.:

Отправить комментарий

Copilul tău este cea mai scumpă ființă pe care o ai tu, ai grijă de el !!!

Powered by Blogger. Created by Vitus03. Distribution by Dianushka.